Hotel-restaurant Le Fontainebleau, Ardres - France Recensie door PoPoL, Rating: 4.5 op 5. Verdict: een verborgen schat


Lekker eten in
FRANKRIJK

Hotel-restaurant "Le Fontainebleau"
62610 Ardres

Ietwat verscholen in het hinterland van Calais ligt het plaatsje Ardres, dat doorsneden wordt door de Route de Saint Omer, oftewel de N43, een drukke rijksweg vol vrachtverkeer. Het hotel-restaurant "Le Fontainebleau" heeft gelukkig een eigen parking aan de achterzijde, zodat we de auto zonder problemen kwijt kunnen. Bij het uitstappen valt meteen de 'typisch Franss stijl' van het gebouw op: de afgebladderde verf en de verwaarloosde tuin doen ons een ogenblik twijfelen of we wel naar binnen zullen gaan, maar we besluiten het er toch maar op te wagen.

Het interieur van "Le Fontainebleau" is donker en verouderd, maar het doet wel gezellig aan. We waren er op een doordeweekse dinsdag, kort na het middaguur en bleken de enige gasten aan tafel! Wat later kwam er nog een koppel toeristen binnen en dat was het dan.

De bediening in "Le Fontainebleau" is zeer vriendelijk en voorkomend, zonder opdringerig of kruiperig te zijn. Onze gastvrouw gaf ons desgevraagd vakkundig advies bij het menu.

We besluiten het goedkoopste menu te kiezen, dat aangeboden wordt aan €14,95. Er zijn drie menu's: bij het duurste (€30 p.p.) is het aperitief inbegrepen.

Voor die luttele €14,95 krijg je de keuze uit telkens drie voor-, hoofd- en nagerechten.

Als aperitief kiezen we een "Picon vin blanc" en een fluitje Champagne. Bij de maaltijd opteren we voor een grote fles "Eau Pétillant". (voor de Nederlanders: Spa Rood)  Waarom water en geen wijn? Omdat je mijns inziens dan  meer smaak van je eten hebt én je geen risico loopt op een positieve ademtest, honderd(en) kilometers van huis. Bovendien liepen de gekozen gerechten dusdanig uiteen dat we minstens drie soorten wijn hadden moeten bestellen, om maar niet te spreken van het feit dat het hoofdgerecht met bier was bereid. Water dus. Mét bubbeltjes.

Eerste verrassing van de dag: bij het aperitief krijgen we een Amuse Gueule van het huis aangeboden: een geroosterd sneetje "Pain d' épices" (peperkoek) met daarop een toefje gesmolten kaas. We herkennen de kaas meteen als "Maroilles": een AOC streekkaas uit "Le Nord" met een pittige geur en dito smaak.

Wanneer het voorgerecht opgediend wordt volgt de tweede aangename verbazing: de zalmmousse schittert op een vierkant glazen bord, waarop de lauwe mousse omringd wordt door een heerlijk crèmesaus, op basis van... Maroilles.

Ook het stuk "Paté" getuigt van vakmanschap en liefde voor detail. De erbij geserveerde uienconfituur is eveneens eerste klas. Beide voorgerechten, geserveerd met vers brood, blijken bovendien ook nog een overheerlijk.

Het is dan even wachten op de klapper van de dag, een "Coq à la bière", wat een stoofpotje van haan uit Licques (spreek uit: "likke") is, in bier gesmoord.

Het plaatsje Licques is een gemeente op nog geen tien kilometer van Ardres, beroemd in "Le Nord" en de "Pas de Calais" om zijn heerlijke kippen. In de Benelux hebben we meestal wel al eens gehoord van de kippen van Bresse, maar die van Licques, die zijn ons onbekend. En dat is jammer, want de kippen van Licques zijn heel wat anders dan de fabriekskippen die we hier in de rekken van de supermarkt vinden en die eerder het label 'plofkippen' verdienen. De kippen van Licques zijn ouder, zwaarder, steviger en veel, véél lekkerder: het zijn kippen om je duimen en vingers bij af te "Licques"...

Ons haantje vormt geen uitzondering op die regel: overheerlijk is de enige beschrijving die we hier kunnen bedenken. Op het bord staat bovendien een lovenschaaltje ter grootte van een koffiekop, gevuld met heerlijk smeuige aardappelpuree, gegratineerd met... (je raad het al) Maroilles. Een ratatouille zorgt voor het groentenaanbod, zodat het geheel een mooi uitgebalanceerde schotel genoemd kon worden.

Mijn tafelgenote is verslingerd op Franse kazen, voor haar was het dessert dan ook geen teleurstelling: vier verschillende kazen op een lekker ouderwets "Delfs Blauw" bordje, met brood en een plakje roomboter toe. Voor ondergetekende volgt de zoveelste aangename verrassing van de dag, wanneer hij zijn "Pain Perdu" (wentelteefje oftewel verloren brood) voorgeschoteld krijgt. Op een bord in Art Deco stijl schittert een forse snede in ei gebakken brood, voorzien van een bol vanille-ijs, versierd met notensnippers en gedecoreerd met heerlijke honing. Een waar kunstwerkje, dat net zoals alles hier in "Le Fontainebleau" overheerlijk blijkt. Geheel voldaan sluiten we dit onvergetelijke middagmaal af met een lekker kopje romige koffie.

We prijzen ons gelukkig dat we ons niet hebben laten afschrikken door het ietwat verkommerde uiterlijk van dit hotel-restaurant en krijgen als laatste verrassing van de dag een heel betaalbare rekening gepresenteerd: net geen 48 Euro, alles inbegrepen, heeft dit feest voor twee (inclusief een glas Champagne, niet te vergeten!) ons gekost. Ik zou echt niet weten waar je voor dat soort geld in België of Nederland zo lekker uit eten kunt gaan.

hotel restaurant "Le Fontainebleau"

Jammer genoeg beschikt deze zeer aanbevelenswaardige zaak niet over een internetadres.

Hotel-restaurant "Le Fontainebleau"
486 Route St Omer
62610 Ardres
Telefoon vanuit het buitenland : +33321009363
(vanuit Frankrijk 0321009363)De Panne (BE)
2 november, 2010MAIL ME
gebruik deze link om me te contacteren
of om LINKS uit te wisselenBookmark and Share
ENGLISH


INDEX

france.popol.eu
terug naar de beginpagina

REISTIPS !
Enkele praktische raadgevingen voor je op vakantie naar Frankrijk vertrekt

Produits du Terroir
streekspecialiteiten:
bakkers, slagers, markten

Estaminet "La Péniche"
cultuur-restaurant in een omgebouwde vrachtboot,
62340 Guînes

Restaurant "Le Grand Air"
spectaculaire ligging op de Mont de Fiennes,
met panoramisch zicht over Calais en het kanaal,
62132 Fiennes

Restaurant "Gare des Années Folles"
thema-restaurant in een oud spoorwegstation,
62840 Sailly sur la Lys

Estaminet "L' Hazewinde"
Frans-Vlaams restaurant,
met streekgerechten,
59114 Saint Sylvestre-Cappel

Brasserie "L' Ocean"
gelegen op de zeedijk,
62152 Hardelot-Plage

Vissoep "Pérard"
vishandel, restaurant, oesterbar, in het mondaine Paris-Plage,
62520 Le Touquet

Brasserie "Le Chatillon"
havenrestaurant, visspecialiteiten,
62200 Boulogne Sur Mer

Hotel- Restaurant
"Le Fontainebleau"

hotel-restaurant, streekspecialiteiten,
62610 Ardres

Bar Sucré-Salé
broodjes, ijs, wafels, etc
59140 Dunkerque

Fast Food Resto's
Buffalo Grill (aan te bevelen)
Mc Donalds, Quick
Flunch, Pizza Paï

popol.eu
startpagina van popol