Naar boven popol.eu Mijn YouTube kanaal Link ruil service Contact In English

Lekker eten in N-Frankrijk

Estaminet "L' Hazewinde"

59117 Saint-Sylvestre-Cappel

Op slechts een twintigtal kilometer van het Westvlaamse Poperinge ligt het piepkleine dorpje Saint-Sylvestre-Cappel, dat ooit gewoonweg Sint-Silvesterkapel heette. In het dorpje bevindt zich ook een artisanale bakker, die pal naast "L' Hazewinde" gelegen is. Hier vind je de heerlijkste broden en ook de "tarte flambée" die bij de buren op het menu staat.

Estaminet "L' Hazewinde" is een op en top Vlaams restaurant, gelegen in een pittoreske oude 'hoeve'. Een Vlaamse Leeuw prijkt er fier op de gevel, omkranst met hoppebellen. Die hoppe wordt gebruikt om bier te brouwen en in de streek rond Poperinge kun je de typische groeistaken nog overal aantreffen.

L Hazewinde

De uitbater van "L' Hazewinde" werkte vroeger als sommelier in" L' Huitrière" te Lille. Dat is ook te bemerken aan de uitgelezen wijnkaart. Maar zoals in alle Vlaamse estaminets, is ook het bier hier in ruime mate vertegenwoordigd. Je vindt er ondermeer flesjes Trois Monts, Maredsous, Saint-Omer, en Saint-Bernardus maar ook een amberkleurige L'Hazewinde van het vat.

De spijskaart -om eens een oud Vlaams woord te gebruiken- biedt een keuze aan heerlijke streekgerechten. Naast de eerder genoemde "tarte flambée" staat er "potjevleesch" en "tartiflette au mont de cats" op het menu.

Een typisch aperitief in deze streken is de "Amer Picon", een bittere likeur op basis van sinaasappelschil. Er zijn twee soorten om er een geschikt drankje van te maken: de Picon Vin Blanc en de Picon Bière. Wij dronken een Picon Vin Blanc, waarbij aan de Picon witte wijn en citroenstroop worden toegevoegd.

Vervolgens lieten we ons helemaal gaan op de lekkernijen die ons voorgeschoteld werden: een "tartiflette au Mont des Cats", een stoofpannetje met aardappelen en spekjes, bedekt met een flinke laag lokale kaas en vervolgens gegratineerd in de oven. Zwaar maar overheerlijk.

De nabij gelegen Mont de Cats (Katsberg) huist een abdij, waar de monniken zich bezig houden met het maken van een kaas die nog het best te vergelijken valt met de bekende "Port Salu". De oranje kleur van de korst wordt bekomen door het regelmatig inwrijven met pekelwater gekleurd met rocou. (een natuurproduct op basis van annato-zaad) De kaasmassa is hard en heeft kleine gaatjes, de rijpingstijd is minimaal één maand.

Het tweede gerecht dat we kozen was een variant op het klassieke Vlaamse potjesvlees. De "Lapin au façon potjevleesch" bestond uit een mooie konijnenbout en een flinke lap spek, beide ingelegd zoals dat met potjesvlees gebeurt. Ook dit koude gerecht was echt over-overheerlijk!

We hadden eerder die dag het potjesvlees van "Le Roi Du Potje Vleesch" (de koning van het potjesvlees) uit 59270 Godewaersvelde geproefd. Naast een restaurant runt de koningin (want het is een dame) er ook een winkeltje waar je naast het Potjesvlees ook andere streekspecialiteiten (bv moeilijk te vinden kazen zoals de "Brique de Cassel") en streekbieren kunt kopen. De prijzen van "Le Roi" zijn echter vrij hoog en de smaak van zijn (haar) potjesvlees moest i.m.h.o. onderdoen voor de smaak van de "Lapin au façon potjevleesch" van "L' Hazewinde".

Ik kon dan ook niet anders dan de patron van "L' Hazewinde" feliciteren met zijn kookkunst en hem de titel "L' Empereur Du Potje Vleesch" toekennen... (de keizer van het potjesvlees)

Twee aperitieven, twee hoofdschotels en twee koffies kostten ons €35. Hier komen we zeker nog een keertje terug!

Estaminet "L' Hazewinde"

Google Maps Details
Open Google Maps Estaminet "L' Hazewinde"
Place de l'église
59117 Saint-Sylvestre-Cappel


Nu mobiel bellen


Open website https://www.estaminet-hazewinde.fr

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10