Estaminet La Peniche, Guines - France Recensie door PoPoL, Rating: 4.5 op 5. Verdict: sfeervol met Vlaamse ambiance


Lekker eten in
FRANKRIJK

Estaminet "La Péniche"
62340 Guînes

Even buiten de stadskern van het Noordfranse Guînes -dat verder niets te maken heeft met het bier of de wereldrecords- ligt op het kanaal van Guînes naar Calais een omgebouwd binnenschip, dat toepasselijk "La Péniche" werd gedoopt.

Deze aak doet niet alleen dienst als restaurant, er worden ook met grote regelmaat kunsttentoonstellingen en (muziek-)optredens gehouden.

We bezochten La Péniche ondermeer op zo een muzikale avond. Hoewel alle tafeltjes dan volzet waren was de kwaliteit van het eten of de bediening er niet minder om. Een pluim voor de ijverige uitbaatster, die haar klanten als ware gasten behandelt.

De menukaart is een afspiegeling van de Vlaamse keuken, de Franse Vlaamse keuken, welteverstaan. Verwacht hier geen gekunstelde menu's met langousten of ander exotische toestanden: op het menu staan zeven voorgerechten, negen hoofdschotels en zeven desserts. Voor de allerkleinsten is er aan een kindermenu gedacht (à € 8,50) waarbij de jonge gastronoom kan kiezen uit telkens twee gerechten. Een driegangenkindermenu dat waar voor zijn geld biedt.

Zelf genoten we bij "La Péniche" reeds volgende gerechten:

- friture d' éperlans: knisperig gefriteerde spieringen, die in hun geheel gebakken werden. Inclusief de viskopjes en de vinnen, staarten en graten. Aangezien de visjes hooguit vier - vijf centimeter groot waren, bleek dit niet hinderlijk te zijn. Een overheerlijk voorgerecht!

- flamiche au sable de Wissant: een hartige preitaart met geurige kaas uit eigen streek. Een behoorlijk zwaar voorgerecht, zeer geschikt voor de "grote eter".

- waterzoï de volaille: een variant op de gentse waterzooi. Een flink stuk kippenfilet (het kippenlabel uit eigen regio "Poulet de Liques") in een zacht sausje. Werd gepresenteerd met een portie rijst.

- potchvleesh: een typisch Vlaams gerecht dat rond Veurne gewoon "potjesvlees" heet, en waarvoor ze in Les Flandres (Frans-Vlaanderen) verschillende schrijfwijzes gebruiken. Potjesvlees is een KOUD gerecht en bestaat uit ingelegde stukken kip, konijn, kalfs- en varkenvlees, alles bijeengehouden in een transparante gelatinesaus.

- carbonade Flamande: het wereldbekende Vlaamse "Stoofvlees", dat -hoe kan het ook anders- met frietjes geserveerd werd.

- crème brulée: hoeft geen verduidelijking. Zelf was ik er niet zo dol op, maar ik ben dan ook geen zoetekauw.

- assortiments de fromages régionaux: een plankje met streekkazen. Wie eens wat anders wil eten dan Edammer kan in Frankrijk zijn hartje ophalen, zelfs met regionale kazen uit de "Nord".


Het eten in "La Péniche" is van een goede kwaliteit, je zult niet met honger de tafel verlaten, daar zorgen de ruime porties voor. De kaart is budgetvriendelijk: een voorgerecht kost gemiddeld € 4,20, een hoofdschotel kost je tussen €7,20 en €10,70 en het duurste dessert op de kaart is €4,20.

Conclusie: "La Péniche" is een aanrader voor wie de traditionele Frans-Vlaamse keuken wil leren kennen voor weinig geld en dat in een originele omgeving wil doen.

In de zomermaanden kun je ook op het dek eten, of er een glaasje drinken. Ga je op een avond wanneer er een muzikale omlijsting is voorzien, dan betaal je per persoon €5 extra. Je kan er ook met groepen terecht, vanaf 20 tot 45 personen.


DIT RESTAURANT IS MOMENTEEL GESLOTEN

Restaurant la Péniche
route de Calais
62340 Guînes
tél : 03 21 34 06 57De Panne (BE)
28 februari, 2013MAIL ME
gebruik deze link om me te contacteren
of om LINKS uit te wisselenBookmark and Share
ENGLISH


INDEX

france.popol.eu
terug naar de beginpagina

REISTIPS !
Enkele praktische raadgevingen voor je op vakantie naar Frankrijk vertrekt

Produits du Terroir
streekspecialiteiten:
bakkers, slagers, markten

Estaminet "La Péniche"
cultuur-restaurant in een omgebouwde vrachtboot,
62340 Guînes

Restaurant "Le Grand Air"
spectaculaire ligging op de Mont de Fiennes,
met panoramisch zicht over Calais en het kanaal,
62132 Fiennes

Restaurant "Gare des Années Folles"
thema-restaurant in een oud spoorwegstation,
62840 Sailly sur la Lys

Estaminet "L' Hazewinde"
Frans-Vlaams restaurant,
met streekgerechten,
59114 Saint Sylvestre-Cappel

Brasserie "L' Ocean"
gelegen op de zeedijk,
62152 Hardelot-Plage

Vissoep "Pérard"
vishandel, restaurant, oesterbar, in het mondaine Paris-Plage,
62520 Le Touquet

Brasserie "Le Chatillon"
havenrestaurant, visspecialiteiten,
62200 Boulogne Sur Mer

Hotel- Restaurant
"Le Fontainebleau"

hotel-restaurant, streekspecialiteiten,
62610 Ardres

Bar Sucré-Salé
broodjes, ijs, wafels, etc
59140 Dunkerque

Fast Food Resto's
Buffalo Grill (aan te bevelen)
Mc Donalds, Quick
Flunch, Pizza Paï

popol.eu
startpagina van popol