Naar boven popol.eu Mijn YouTube kanaal Link ruil service Contact In English

Lekker eten in N-Frankrijk

Produits du Terroir

Streekspecialiteiten

Noord-Frankrijk beschikt over een rijke schatmaker aan streekspecialiteiten. De zogenaamde "Produits du Terroir" gaan van vlees over kaas tot groenten en fruit, zonder dat we daarbij de eeuwig verse broden mogen vergeten te vermelden.

La Boulangerie = de bakkerij

baguetteDe baguette is hét symbool van Frankrijk. Wil je een karikatuur van een Fransman schetsen, dan zijn een streepjestrui, een alpinomuts en een stokbrood al de elementen die je nodig hebt om "de Fransman" te portretteren. Franse warme bakkers vind je in ieder dorp en heel vaak wordt er meermaals per dag gebakken, waardoor je altijd een superverse baguette kunt kopen.

De meest gebruikelijke soorten brood zijn "le pain": een groot wit brood, vaak in de vorm van een stokbrood, "la baguette": het alombekende stokbrood en "la ficelle": letterlijk "het touwtje", een kleinere, dunnere vorm van het stokbrood.  Daarnaast zijn er een aantal varianten op het stokbrood, zoals met sesam- en met maanzaad, bruinbrood, of de traditionele, helemaal met de hand gevormde "baguette tradition", dat hier in Noord-Frankijk ook wel "Tradinord" genoemd wordt. En uiteraard zijn er ook normaal ogende ronde en lange borden, waaronder "le boulot", "le pain de campagne" (boerenbrood) en het  typische toastbrood "le pain de mie". In deze opsomming mogen we natuurlijk dé ontbijtkoek niet vergeten: "le croissant" een sikkelvormig gebakje dat zich heerlijk met boter en/of confituur laat smeren..

Daarnaast vind je in de Pâtisserie (banketbakkerij) ook lekkernijen zoals taarten, taartjes en ander fijn gebak. Een luxebroodje (in Vlaanderen "koffiekoek" genoemd) heet in het plaatselijk dialect "une couque", een woord dat zelfs een Nederlander perfect kan uitspreken en onthouden ;-) Een koffiekoek met rozijntjes heet dan weer "une suisse"..

La Boucherie = de slagerij

Het meest authentieke vleesgerecht dat in Frans-Vlaanderen wordt gemaakt is ongetwijfeld het potjesvlees, dat heel atypisch Frans in de taal van Molière gewoonweg... Potjevleesch (of een schrijfvariant daarop) heet. Het is een gerecht dat koud of lauw gegeten kan worden en dat bestaat uit in aspic (vleesgelei) ingelegde stukjes kip, konijn en kalfsvlees, soms aangevuld met wat varkensspek.

Ook de "museau" (zult, hoofdkaas, of gewoonweg "kop" in Vlaanderen) is hier het vermelden waard. Die wordt gemaakt van stukjes hoofdvlees dat tot een blok geperst wordt en ingelegd is in azijn.

Paté is een Franse specialiteit, die ook hier in "Le Nord" te koop is. Er zijn teveel soorten om op te noemen.

Tenslotte mogen we de "boudiin" niet vergeten, de z.g. bloedworst, die ook in een witte variant te koop wordt aangeboden, het bloed wordt dan vervangen door melk.

À la Ferme = op de boerderij

Wie de snelweg verlaat en de kleinere Routes Départementales opzoekt, zal meermaals bordjes langs de kant van de weg zien staan, waarop "pommes de terre" (aardappelen), "endives" (witlof), "pommes" (appelen), "fraises" (aardbeien) "cérises" (kersen), "groseilles" (aalbessen) en andere groenten en fruit worden aangeboden. In het aardbeiseizoen ben je dan verzekerd van dagvers fruit, dat hooguit enkele uren eerder geplukt werd. Het verschil tussen dit rijpe fruit en de rommel die in de supermarkt verkocht wordt (en vaak la dagenlang op koelstransport zit vanuit Marokko of Zuid-Spanje) is onbeschrijflijk.

Soms vind je ook stalletjes langs de kant van de weg, waar  groenten en fruit verkocht wordten die van telers uit de buurt komen, en waar je ook dingen zoals citroenen kan kopen.

Brasseries = brouwerijen

In dit deel van Frankrijk vind je geen wijngaarden (m.u.v. een piepkleine in Hondschoote), maar wel een aantal brouwerijen. Ik heb er twee vermeld in de tabel hieronder. De interessantste is Brasserie Thiriez, waar je niet alleen bier kan kopen, maar ook een geleid bezoek aan de brouwerij kunt afleggen. Je kan er bovendien een overnachting boeken in "Chambres d' hôtes".

Deze brouwerij bevindt zich op 5 minuten rijden van Ferme Joos (zie tabel) en op wandelafstand (1km) van het Wormhout Massacre Monument, waar de waffen-ss 80 Britse en Franse krijgsgevangen vermoordde in mei 1940. Kaartje op: (Google Map).

Vis & schaaldieren:

Langs de D940, de prachtige kustweg van Calais naar Boulognezijn er meerdere stalletjes en winkeltjes waar je dagverse vis, mosselen, oester en krabben kunt kopen.

In Boulogne-sur-Mer zijn er nabij de vissershaven kraampjes met verse vis, opgelet deze sluiten wanneer de vangst verkocht is, soms ben je om 9u al te laat!

Beste adres voor verse vis in de winkel of op restaurant, in de oester bar, of om mee te nemen ("traiteur") is  Restaurant Perard, 67 rue de Metz  in 62520 Le Touquet.
Meer details op deze pagina.

Nuttige adressen:

Hier volgt een beperkt lijstje van adressen waar ikzelf goede ervaring mee heb. Uiteraard is dit maar een zeer beknopte opsomming, er zijn natuurlijk veel en véél meer winkeltjes waar je allerhande lekkernijen kunt aantreffen.

BAKKERS
Open Google Maps "Au Phare Gourment"
863 Boulevard Georges Pompidou, 59123 Bray-Dunes
Laat je verrassen met een reuzegrote en overheerlijke "suisse"
Open Google Maps "Au Pont Saint Jean"
2 Rue Port
59380 Bergues
Een aanrader als je in toeristenstad Bergues bent
Open Google Maps "Devriendt Vincent"
17 Rue Eglise
59143 Lederzeele
Heerlijk "ouderwets" brood
Open Google Maps "Pâtisserie Artisanale Devos"
37 rue de la Libération
59122 Hondschoote
Specialiteit "Gauffres Fourrées" (gevulde wafeltjes): héérlijk!

SLAGERS
Open Google Maps "Leclercq Xavier"
58 la Place
62370 Zutkerque
Artisanale slagerij met "traiteur" (bereide gerechten)
Open Google Maps "Boucherie Charcuterie Traiteur Talleu"
12 Rue de la Poste
59470 Zegerscappel
Woorden schieten te kort om deze "boucherie-traiteur" te beschrijven, de slager gaat in het slachthuis eigenhandig zijn dieren uitkiezen en maakt al zijn bereidingen zelf, inclusief 3 soorten ham: "jambon blanc" (gekookt), "jambon fumé" (gerookt) en "jambon à l' os (beenham) verder: kip aan 't spit, lasagne, en kant en klare gerechten.

KAAS
Open Google Maps "J. B Ronckier"
6 Chemin des Moeres
59122 Killem
Artisanale kaasmakerij met o.a. "Fromage de Bergues", "Palet de Killem", boter en yoghurt

GROENTE EN FRUIT
Open Google Maps "Ferme Deswarte"
600 Route de Furnes
59254 Ghyvelde
Zeer beperkt assortiment van topkwaliteit: (duin-)asperges en zoete maïs. Eigen teelt, overheerlijk en leverancier aan diverse sterrenrestaurants
Open Google Maps "Ferme Joos"
3281 Route de Bergues
59470 Wormhout
Eigen groenten, scharreleieren en kippen van topkwaliteit, aardbeien en artisanaal appelsap uit de buurt. Opgelet: voor je het weet rij je er voorbij, het winkeltje ligt een beetje weg van de rijbaan.

BROUWERIJEN
Open Google Maps "La Brasserie du Caou"
67 Rue Valentin Duriez
59660 Merville
Assortment artisanale bieren, tevens verkoop van bierglazen en kleding. (sweat shirts)
Open Google Maps "Brasserie Thiriez"
22 Rue de Wormhout
59470 Esquelbecq
Familie bedrijf, met assortiment artisanale bieren, waaronder enkele met "bio"-label.
Mogelijkheid tot geleid bezoek aan de brouwerij, met bierproeverij.
Bezoek: €4 (volw) or €2.50 (kind)
Mogelijkheid tot overnachting ("Chambres d'hôtes")
http://www.brasseriethiriez.com
BOEREN 'SUPERMARKT'
Ferme des recolettes
Open Google Maps"La Ferme des Récolettes"
150 Chemin de Terdeghem
59670 Ste Marie Cappel
(nabij Cassel, vanwaar de panorama foto bovenaan werd gemaakt) Rauwe (!) melk, zuivelproducten, vlees, fruit en natuurlijk seizoens groente Ze bieden "self cueillette ou non" aan, d.w.z. je kan je eigen groente en fruit zelf plukken, indien je dat wenst (en er tijd voor hebt). Op donderdagen in juli en augustus kan de er bij horende boerderij bezocht worden, op afspraak:
http://www.fermedesrecollets.com

Slechts enkele van de vermelde adressen hebben een eigen website. Je vindt meer adresjes zoals deze op de overkoepelende website (in het Frans)
http://www.ouacheterlocal.fr

Marktdagen in Frans-Vlaanderen::

aandagochtend: Bergues, Hazebrouck
Dinsdagochtend: Arnèke, Bailleul
Woensdagochtend: Bollezeele, Ghyvelde, Merville, Womhout
Donderdagochtend: Cassel, Estaires
Donderdagnamiddag: Brouckerque, Eecke, Renescure
Vrijdagochtend: Hondschoote, Sailly-sur-la-Lys, Watten
Vrijdagnamiddag: Socx,  Fleurbaix, Thiennes, Uxem
Zaterdagochtend: Nieppe, Steenvoorde
Zondagochtend: Hazebrouck

Foto: markt in Cassel

Cassel market

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10