Naar boven popol.eu Mijn YouTube kanaal Link ruil service Contact In English

Lekker eten in N-Frankrijk

Reistips Frankrijk

Lees dit voor je op vakantie vertrekt !

Niemand duikt onvoorbereid in de auto om aan een buitenlandse vakantie te beginnen. Nochtans ondervinden heel wat Nederlanders en Vlamingen kleine en grotere problemen in La Douce France, vaak alleen maar omdat ze de gebruiken van het land niet kennen, of de taal niet volledig begrijpen. PoPoL zal hier op deze pagina proberen je op de goede weg te helpen, hoewel het natuurlijk aan te bevelen is je reis niet alleen op mijn praatjes te baseren. Het spreekwoord "een verwittigd man is er twee waard" indachtig, moet je maar denken dat een goed geïnformeerde reiziger een verstandige reiziger is.

Voor je vertrekt heb je natuurlijk je auto in orde gebracht: oliepeil, koelvloeistof, ruitensproeierniveau, bandenspanning, enz...  Maar heb je er ook aan gedacht om fluo-vestjes in de auto te leggen? Die zijn namelijk wettelijk verplicht, in geval van pech onderweg. (In België ook verplicht trouwens)  Ben je zinnens onderweg je mobiele telefoon te gebruiken, schaf dan een handenvrij setje aan, zo'n bluetooth apparaat heb je al vanaf €30 en een boete zal je minstens €100 kosten. 

fluohesje verplicht in Belgie en Frankrijk

Sedert 1 juli 2012 zijn alle weggebruikers verplicht twéé  z.g. alcoholtest bij te hebben. De wet zegt daarover: “Elke bestuurder van een gemotoriseerd voertuig, uitgezonderd bromfietsen, moet in het bezit zijn van twee nog niet gebruikte alcoholtests (éthylotest).” Men kan die dingen in Frankrijk aanschaffen bij o.a. tankstations, Norauto en de hypermarchés. Ook een aantal automobielclubs bieden ze te koop aan. Een boete kost 11 euro, de éthylostest zelf kosten ongeveer 1 euro per stuk...

De Franse politie voert hoe langer hoe meer snelheidscontroles uit, met hoge boetes. Het is dan ook zaak zich aan de beperkingen te houden. In de bebouwde kom mag je, net als in de Benelux, maximum 50 km/u. Let op: bij scholen en dergelijke is er ook vaak Zone 30! Op de snelweg mag je in principe 130 km/u, behalve bij regenval: dan is de maximum snelheid beperkt tot 110 km/u. Op de andere wegen mag je maximaal 90 km/u, bij regen wordt dat 80 km/u. Door de strenge controles houden de meeste Fransen zich (tegenwoordig) keurig aan deze voorschriften. Goed om weten is dat een snelheidsbeperking, aangeduid met een verkeersbord, geldt tot het verbod wordt opgeheven met een ander bord. In tegenstelling tot de Benelux, waar een verkeersbord geldt tot op het eerstvolgende kruispunt en dan opnieuw moet herhaald worden om geldig te blijven, geldt de snelheidsbeperking in Frankrijk dus ook voorbij de volgende kruispunten!

let op je snelheid

Nieuw (sinds april 2018) zijn de anonieme flitauto's van een particulier bedrijf. Het proefproject start met 5 Peugeots 308 in Normandië, maar in 2020 zouden er 383 radarvoertuigen rondrijden om snelheidsovertredingen vast te stellen. De  vaststellingen worden al rijdend gemaakt, en omdat er infrarood geflitst wordt, zul je er niets van merken, tot de rekening in de bus valt....

Als je moet tanken in Frankrijk, dan doe je dat (meestal) het voordeligst bij een pomp die bij een supermarktketen hoort. Buiten de steden vind je zulke "Centre Commercial" vaak bewegwijzerd. Er zijn supermarkten van onder andere Auchan, Carrefour, Cora, E. Leclerc. Deze hebben in de meeste gevallen allemaal hun eigen benzinepompen, waar je veel voordeliger tankt dan bij de stations langs de autosnelwegen. Bij de supermarktpompen zijn er een aantal voorzien voor betaalkaarten, meestal heb je er ook enkele waar je aan een kassa kunt betalen met cash geld.  Met een bankaart met MAESTRO-functie kun je aan de Franse automaten tanken. En geld uit de muur halen lukt er ook mee. (de meeste hypermarchées hebben een of meerdere geldautomaten onder hun dak)

Sommige modellen van o.m. FORD, SAAB en VOLVO zijn ook geschikt voor E85, of Ethanol (alcohol). Een beperkt aantal pompen in Frankrijk levert deze groene brandstof, die een aanzienlijk stuk goedkoper is dan de benzines.Zoek je aan de pomp tevergeefs naar "diesel" of "LPG", dan is het handig om weten dat die brandstoffen respectievelijk "Gazole" en "GPL" heten. Gasrijders doen er ook best aan een Franse gasnippel mee te nemen, niet alle pompen hebben er eentje in bruikleen. Een Belgische schroefnippel of een Nederlandse bajonetnippel kun je NIET gebruiken in Frankrijk!

LPG adapters

v.l.n.r. :  ACME (Be, De), schotel (Fr, It), bajonet (Nl) adaptor

LPG is het goedkoopst in België, dus als je via de E40 richting Frankrijk rijdt is het aan te bevelen de tank nog even vol te gooien op de parking van Mannekensvere, (tussen Oostende en Nieuwpoort) waar je bij de Texaco terecht kan voor LPG. Dit is de laatste pomp op Belgisch grondgebied langs de E40! De eerstvolgende is het BP-station ter hoogte van Grande-Synthe, net voorbij Dunkerque, 42km verderop
Michelin road map number 51
Schaf je een goede detailkaart van de streek aan. Voor de meeste locaties hier beschreven volsta je met bijvoorbeeld de Michelin nr 51. Dat is een kaart met een schaal van 1/200.000, iedere centimeter vertegenwoordigt dus 2 kilometer. Hierop vind je 'alle' wegen en weggeltjes die je op je strooptochten door het noorden van Frankrijk zult tegenkomen. Een GPS kan aanvullend werken, maar een kaart is essentieel om je reis te plannen en flaters te vermijden. Als je blindelings "LILLE" intikt zou je anders wel eens in de Vlaamse Kempen kunnen uitkomen, in plaats van in de hoofdplaats van het département Nord

De E40 wordt in Frankrijk de E402 genoemd, of ook wel eens de A16. Vanaf de Belgisch-Franse grens, in Adinkerke, tot aan afrit 29 net voorbij Boulogne Sur Mer, dien je GEEN tol te betalen. Hou er rekening mee dat er op deze snelweg veel vrachtverkeer van en naar Engeland zit en dat er rond de ferryterminals van Boulogne, Calais en Coquelles heel wat Engelse chauffeurs onwennig "rechts" rijden. Vooral op parkings en aan rotondes durven ze nog wel eens in de fout gaan en "verkeerdom" gaan rijden! Opletten dus voor die verstrooide Engelsen! Een recent fenomeen zijn de z.g. transmigranten: jonge mannen onderweg naar het Beloofde Land, in dit geval het Verenigd Koninkrijk. Deze gaan vaak te voet over de snelwegen naar de havens in en rond Calais, en proberen zich in vrachtwagens naar het V.K. te verstoppen. Hou in de buurt van Calais de borden boven de snelweg in het oog, die waarschuwen voor acute verkeerssituaties.

Aangezien we het op deze website vooral over de gastronomie hebben, is het handig te weten dat Franse restaurants naar Nederlandse normen pas héél laat openen. Vaak gaan de deuren pas om 19.00 u open, soms zelfs pas om 19.30 u. Hou daar terdege rekening mee, anders sta je met een rammelende maag voor een gesloten deur! 's Middags gaan de deuren rond 12.00 u open en sluiten ze weer rond 14.00 u. Bij vele restaurants kun je voor het middagmaal ('dejeuner') een speciaal, goedkoper menu krijgen. De Fransen hebben een beruchte eetcultuur en vaak wordt er 's middags stevig getafeld.

Op maandag hebben vele Fransen een rustdag. Ook kleinere supermarkten zijn dan soms de hele dag gesloten! En diezelfde supermarkten sluiten ook vaak over de middag, net als de bakkers en slagers doen. Wil je een picknick houden met verse lekkernijen, zorg dan dat je ze voor het magische middaguur 12.00u hebt aangeschaft. "Midi" is heilig en pas rond 14.00 u gaan de deuren weer open. (In de grote hypermarchés kun je de hele dag terecht, soms tot 22.00 u) Bij de warme bakker kun je buiten de middagpauze heel de dag terecht voor vers gebakken (stok)brood. Ook na de middag kun je nog verse knapperige baguettes, ficelles en pains kopen.

Behalve in Hondschoote zijn er geen wijngaarden in het Noorden. Brouwerijen zijn er des te meer en bier wordt er veel en vaak gedronken. Als je de Hollandse pilsjes gewoon bent, kun je voor (on-)aardige verrassingen komen te staan: de artisanale bieren bevatten vaak een veel hoger alcoholgehalte dan verwacht...

Artisanale brouwerijen zijn ondermeer:

* Brasserie du Caou (59) Merville
* Brasserie d'Annoeullin (59) Annoeullin
* Brasserie La Choulette (59) Hordain
* Brasserie Thiriez (59) Esquelbecq
* Brasserie de Saint Germain (62) Aix-Noulette
* Brasserie Jestin  (62) Samer
* Brasserie Les 3 Brasseurs (59) Lomme
* Brasserie Artésienne (62) Auchy les Mines
* Brasserie des Sources (59) Saint Amand les Eaux
* Brasserie du Pays Flamand (59) Blaringhem
* Brasserie La Dreum (59) Neuville en Avesnois .

In het hinterland van Dunkerque en Calais zijn er heuse polders, vind je windmolens, en rij je vaak langs kilometerslange kanalen. Je zou haast geloven dat je in Nederland bent! Tot je de naamplaatjes van de gemeentes waar je door rijdt begint te lezen: Watten, Hondschoote, Spycker, Bollezeele, Wormhout, Bissezeele, enz... Nu waan je je in de Nederlandse Middeleeuwen. Tja, de Nederlanden strekten zich ooit uit tot Bonen (nu Boulogne Sur Mer) en de mensen die in het noorden wonen noemen de streek nog altijd Les Flandres. Wees dan ook niet verbaasd als je er om de haverklap een Vlaamse Leeuw ontdekt: deze mensen zijn nog fier op hun identiteit.

Met hier en daar een uitzondering wordt er echter geen Vlaams meer gesproken, en als dat wel het geval is zul je het als niet-Westvlaming waarschijnlijk ook niet begrijpen. Het  is echt plat oud-Vlaams wat er gesproken wordt. Het plaatselijk Franse dialect is soms al moeilijk genoeg te begrijpen, men noemt dit dialect en zijn bewoners CH'TI. De film 'Bienvenue chez les Ch'ti" uit 2008 laat je op een leuke manier kennis maken met Noordfrankrijk. Haal de DVD in huis voor je op reis vertrekt en je krijgt een voorproefje van de Vlaamse Gastvrijheid, die hier nog met een hoofdletter wordt geschreven!

Windmill in Watten

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10